Que leite tomar: Enteiro, semidesnatado ou desnatado?

O leite é un alimento moi consumido durante moitos anos, e adoita estar presente en todas as etapas da vida. As súas características organolépticas fan que forme parte de moitos alimentos elaborados, desde calquera tipo de sobremesa, ata mesmo primeiros pratos. Ademais, a partir do  mesmo pódense elaborar diferentes tipos de derivados lácteos.

A composición nutricional do leite non pasa desapercibida, xa que se trata dun alimento moi completo e equilibrado, que achega ao noso organismo todos os nutrientes e nunhas cantidades óptimas. O seu consumo contribúe a alcanzar as cantidades óptimas de inxesta dos  macronutrientes: hidratos de carbono, graxas e proteínas, así como as cantidades dos  micronutrientes: vitaminas e minerais.

Co paso do tempo, o aumento da preocupación polo que comemos faise notar e cada vez existen máis tipos de leite no mercado: os tradicionais, por unha banda, e os funcionais ou específicos, pola outra. É por iso polo que moitas persoas pregúntanse que tipo de leite é máis recomendable consumir? 

Comparativa nutricional do leite enteiro, semidesnatado e  desnatado

Facendo unha comparación a nivel nutricional dos 3 tipos de leite tradicionais, podemos observar varias diferenzas.

Valor nutricional do leite enteiro

Este tipo de leite é o que nos achega máis cantidade de calorías, xa que contén toda a graxa láctea. Unha vantaxe de conter todos os compoñentes, que de maneira natural forman parte do leite, é que contén máis cantidade de vitaminas liposolubles, en comparación aos outros dous tipos de leite tradicionais. 

As vitaminas liposolubles (A, D, E, K) atópanse disoltas na graxa e son vitaminas moi importantes para un correcto funcionamento do organismo, tendo especial valor a vitamina D, xa que, de forma xeral, a poboación adoita contar cun déficit da mesma. No que se refire a nivel proteico, hidratos de carbono, minerais e outro tipo de vitaminas, apenas existe diferenza cos outros dous tipos de leites tradicionais.

Valor nutricional do leite semidesnatado

O leite semidesnatado conséguese da extracción da graxa láctea, polo que, tanto o nivel calórico como en canto a cantidades, as vitaminas liposolubles diminúen. En canto ao resto de nutrientes (hidratos de carbono, proteínas e minerais) presenta a mesma cantidade que o leite enteiro. 

Polo tanto, desde o punto de vista nutricional, estaría nun lugar intermedio entre o leite enteiro e o desnatado. Que significa isto? Que contará coa metade de graxa, pero tamén de vitaminas A e E. Con todo, as vitaminas do grupo B e os niveis de calcio e lactosa mantéñense.

Valor nutricional do leite desnatado

Por último, o leite desnatado destaca por ser, de entre estes 3 tipos de leites, o que contén menor cantidade de graxa. Analizando o leite desnatado, podemos confirmar que, en xeral, os beneficios que o seu consumo achega ao organismo son os mesmos que o leite enteiro ou semidesnatado. De feito, do mesmo xeito que o leite semidesnatado, o contido en hidratos de carbono, proteínas e minerais, é o mesmo. 

En definitiva, o leite desnatado é unha perfecta opción para coidar do teu corpo, mantendo uns ósos e músculos fortes e sans, sen renunciar ao sabor do leite, pero cunha cantidade menor de graxa.

Cal é a diferenza entre o leite enteiro, desnatado e semidesnatado?

A diferenza entre os 3 tipos de leite a nivel nutricional non é moi grande, polo que o seu consumo pode depender dos gustos de cada persoa. Polo xeral, o leite enteiro ten un sabor máis intenso, debido á presenza da graxa láctea. O sabor diminúe en intensidade a medida que se rebaixa a cantidade de graxa do leite. Isto é  trasladable aos derivados lácteos. Polo xeral, dependendo do leite que se utilice o alimento terá maior ou menor sabor. Así mesmo, é recomendable ter en conta o tipo de necesidades específicas de cada persoa á hora de escoller algunha das tres variedades de leite. 

Leite enteiro, bo ou malo para a saúde?

Dentro dun bo estilo de vida e unha correcta alimentación, son numerosos os estudos que afirman que o consumo de leite enteiro non aumenta o risco de padecer obesidade ou enfermidades cardiovasculares. Existen estudos que reflicten a protección deste en relación a enfermidades como as cardiovasculares ou a obesidade. E é que a pesar de que o leite enteiro contén máis calorías que os outros dous tipos de leite, non implica un aumento de peso. 

Polo que, para dar resposta á pregunta: “Que leite é mellor: O enteiro, o semidesnatado ou o desnatado?”, como se puido comprobar, os tres son saudables, polo que, o mellor, é que elixas o que máis se adapte as túas necesidades e gustos.

Kratz  M,  Baars  T,  Guyenet S.  The  relationship  between  high- fat  dairy  consumption  and  obesity, cardiovascular,  and  metabolic  disease.  Eur  J  Clin  Nutr. 2013; 52(1):1-24.

Abargouei AS,  Janghorbani  M,  Salehi- Marzijarani  M,  Esmaillzadeh A.  Effect  of  dairy  consumption  on  weight  and  body  composition  in  adults: a  systematic  review  and meta- analysis  of  randomized  controlled  clinical  trials.  Int  J  Obes ( Lond). 2012; 36(12):1485-93.

717