Proteínas lácteas, concepto, tipos e importancia e función no noso organismo

O leite de vaca é un alimento equilibrado de excelente densidade nutricional, debido á riqueza e a variedade dos seus elementos nutritivos. Unha das súas características máis importantes é o seu excelente contido proteico de alto valor biolóxico e que é moi dixestivo, sendo dos alimentos coas proteínas máis importantes no rango alimentario.

Que son as proteínas lácteas?

As proteínas son o material básico da estrutura de todos os tecidos celulares. O leite de vaca posúe máis de 100 sustancias que se atopan nela de distintas formas: caseína e proteínas do soro do leite.

As proteínas lácteas son, por tanto, ingredientes versátiles que brindan moitos ingredientes funcionais aos produtos terminados. Ademais de proporcionar diversos beneficios funcionais que fomentan a expansión do desenvolvemento de alimentos e bebidas proteicas que demandan os consumidores.

Cales son as proteínas do leite?

Debido á singular solubilidade en auga, as proteínas do leite sepáranse facilmente en: fraccións de caseína, que representa un 80% do contido proteico, e no soro que representa un 20%. Estas proteínas poden fraccionarse á súa vez en moitas proteínas individuais.

Cantas proteínas lácteas debo consumir ao día?

En función do sexo, a idade e as necesidades de cada persoa, as recomendacións diarias da inxesta proteica poden variar. Por norma xeral, a recomendación diaria da inxesta proteica para adultos é de 0,8 g/kg/día, mentres que para os nenos e anciáns recoméndase unha inxesta de 1,0-1,5 g proteína/kg/día.

  Consumo recomendado
Adultos 0,8 g/kg/día
Nenos e anciáns 1,0-1,5 g/kg/día[LR2] 

O leite de vaca, por cada 100 ml contén, aproximadamente, 3-3,5 gramos de proteínas en función do tipo de leite (enteira, semidesnatada, desnatada) por tanto, un vaso de leite (250 ml) achegaría aproximadamente 6,5 g de proteína, cubrindo entre un 13%-15% da inxesta diaria das necesidades proteicas recomendadas.

Que proteínas están presentes no leite?

As proteínas do leite están compostas por aminoácidos esenciais. As proteínas do soro principalmente están baseadas en lisina, metionina, leucina e triptófano, mentres que as caseínas conteñen unha maior cantidade de histidina, metionina e fenilalanina, estes sete aminoácidos son esenciais para o correcto funcionamento do noso organismo, xa que de por si non é capaz de sintetizalos.

En función da súa composición, os dous tipos de proteínas presentan algunhas diferenzas a nivel metabólico e de actividade biolóxica, achegando distintos beneficios ao noso organismo.

  1. Caseína 

A nivel metabólico, as caseínas tardan máis en metabolizarse, en comparación coas proteínas do lactosuero, deixando unha sensación de saciedade que contribúe ao control do apetito. A súa lenta dixestión evita o consumo excesivo de enerxía e á súa vez reducen as reservas de graxa corporal. Asóciase tamén con mecanismos de transporte dalgúns compoñentes regulando a súa absorción.

  1. Soro

Por outra banda, as proteínas do soro absórbense máis rápido; os seus aminoácidos e, en concreto, a leucina, estimulan a síntese das proteínas musculares e óseas. Neste concepto as proteínas do soro do leite conteñen un 11%-12% de leucina, mentres que noutras proteínas de orixe animal e vexetal a concentración deste aminoácido chega a un 8% e 6%, respectivamente.

Importancia das proteínas lácteas para o noso organismo

Para que o noso corpo sexa capaz de funcionar de maneira correcta é necesario que a subministración das proteínas sexa continua. A proteína é esencial para o crecemento celular e tisular, a inxesta adecuada de proteína é particularmente importante durante todas as etapas da vida e aínda máis en períodos de rápido crecemento, como é a infancia, a adolescencia, o embarazo e a lactación.

Bibliografía:

  1. O. Martínez Augustin1 e E. Martínez de Victoria Muñoz. Proteínas y péptidos en nutrición enteral. Nutr. Hosp. (2006) 21 (Supl.2)1-14. https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21s2/original1.pdf
  2. Nancy Auestad, Donald K Layman, Dairy bioactive proteins and peptides: a narrative review, Nutrition Reviews, Volume 79, Issue Supplement_2, December 2021, Pages 36–47, https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/79/Supplement_2/36/6457115
  3. Norton LE, Layman DK, Bunpo P, Anthony TG, Brana DV, Garlick PJ. The leucine content of a complete meal directs peak activation but not duration of skeletal muscle protein synthesis and mammalian target of rapamycin signaling in rats. J Nutr. 2009 Jun;139(6):1103-9.                     doi: 10.3945/jn.108.103853
  4. P. Mohanty, S. Mohapatra, S. Misra, P.S. Sahu,Milk derived bioactive peptides and their impact on human health – A review, Saudi Journal of Biological Sciences, Volume 23, Issue 5, 2016, 577-583,ISSN 1319-562X,https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X15001382?via%3Dihub.
  5. Scholz-Ahrens KE, Schrezenmeir J. Effects of bioactive substances in milk on mineral and trace element metabolism with special reference to casein phosphopeptides. Br J Nutr. 2000 Nov;84 Suppl 1:S147-53. doi: 10.1017/s0007114500002373
  6. Cámara-Martos F, Amaro-López MA. Influence of dietary factors on calcium bioavailability: a brief review. Biol Trace Elem Res. 2002 Oct;89(1):43-52. doi: 10.1385/BTER:89:1:43
1490