Iogur e o embarazo: razóns para tomar iogur durante o embarazo

Co embarazo adoitan xurdir numerosas dúbidas ao redor da alimentación: que podemos ou non consumir, que alimentos son máis beneficiosos para o organismo, cales debemos evitar…

Os iogures son un tipo de alimento cuxo consumo contén certa incerteza. Realmente, podemos consumir iogur durante o embarazo ou, polo contrario, debemos trazar unha liña vermella ao redor do seu consumo?

Iogur: que debemos ter en conta

Nos lineais do supermercado podemos atopar unha ampla gama de iogures: tradicionais, con froitas, desnatados, bífidus, cremosisísimos, sobremesa

Durante o embarazo SÍ se pode consumir iogur. Moitas veces a dúbida xorde á hora da compra, debido a que descoñecemos se na elaboración dos iogures emprégase leite pasteurizado. A resposta é SÍ, os iogures fabrícanse con leite pasteurizado.

A pasteurización é un proceso térmico que consiste en someter ao leite a un tratamento suave, sen alterar as características nutricionais do alimento. Este proceso certifica que o leite é seguro e apto para o seu consumo, mellorando así as súas condicións de conservación.

Todos os iogures de LARSA son pasteurizados.

Por que consumir iogur durante o embarazo?

O embarazo é un período no que as mulleres deben prestar unha atención especial á dieta, realizando un maior esforzo por cubrir as súas necesidades nutricionais. Neste sentido, o iogur é un alimento moi completo que presenta unha composición nutricional moi similar á do leite. Segue lendo para coñecer os beneficios e razóns polas que incorporar este alimento durante o embarazo.

Calcio: un factor clave

O calcio é o mineral máis abundante no corpo humano. Por este motivo, manter os niveis de calcio no corpo é primordial en todas as etapas da vida. Entre as súas funcións, atópase o fortalecemento e estrutura dos ósos e dentes. Así como a formación de tecidos corporais, sangue e outros líquidos do corpo.

 Neste contexto, os produtos lácteos fanse fundamentais ao ser moi boas fontes de calcio xa que, o seu aproveitamento por parte do organismo é moi eficaz. A adecuada subministración de calcio, ao longo deste período, permitirache asegurar unha correcta reposición do balance negativo de calcio e outros minerais.

Múltiples estudos demostraron que a inclusión de lácteos na alimentación materna durante o embarazo e a lactación contribúe a cubrir a demanda de calcio e doutros nutrientes críticos neses períodos, favorecendo o desenvolvemento fetal e do recentemente nado, a protección da masa ósea materna e proporcionando outros beneficios á saúde da nai e o seu fillo.* 1,2,3

O iogur, ao pertencer á familia dos lácteos (alimentos con maior contido en calcio), convértese nun alimento primordial para cubrir as achegas recomendadas de calcio ao día. Tanto para garantir o bo crecemento do feto, como reforzar a saúde da persoa gestante, evitando enfermidades e fortalecendo os ósos  e os dentes.

Cal é a cantidade recomendada?

A inxesta recomendada de calcio, durante este período, está comprendida entre 1100 e 1200 miligramos por día. Isto tradúcese en 4 racións de lácteos ao día, tendo en conta que unha ración equivale a dous iogures por día.

A muller embarazada experimenta diferentes estados ao longo dos nove meses de embarazo. A alimentación é un factor moi importante na formación e o desenvolvemento do feto, polo que debe ser completa, variada e adecuarse a eses cambios físicos e fisiolóxicos, co fin de satisfacer as necesidades nutricionais da nai e do bebé. O feto atesoura uns 30 g de calcio, que deben ser achegados na súa totalidade pola nai.

Achegas nutricionais

O iogur é un alimento beneficioso para o organismo, recomendado en todas as etapas da vida debido ás súas características nutricionais.

Entre elas, podemos destacar o alto contido en proteínas, necesarias para reparar músculos e ósos, proporcionar enerxía e regular os procesos metabólicos, entre outros.

Debemos mencionar que o iogur é fonte de minerais como o xa mencionado calcio, sodio, fósforo e magnesio, imprescindibles para o bo funcionamento dos ósos, corazón e cerebro.

Ademais, no caso da intolerancia á lactosa, os iogures apenas conteñen lactosa, polo que estes alimentos poden formar parte da dieta habitual durante o embarazo, para evitar así un posible déficit de calcio. En calquera caso, e co fin de non comprometer os requirimentos deste mineral, aconséllase o asesoramento dietético profesional.

Ademais, este alimento, contén unha gran variedade de vitaminas como a vitamina A, a B, a D ou a B12. Esta última, por exemplo, axuda a regular o sistema nervioso e a evitar enfermidades cardiovasculares.

En resumo, o iogur non é que se poida consumir durante o embarazo, senón que inxerilo é recomendable debido ás súas achegas de minerais e vitaminas. O calcio, pertencente a este primeiro grupo, é fundamental en todas as etapas da vida, acentuando a súa importancia durante a xestación.

Todos os iogures de Larsa son aptos para o embarazo. Poderás gozar da súa cremosidade, sabor e textura durante a xestación! 

* 1. FESNAD. Ingestas Dietéticas de Referencia. Navarra. España: EUNSA; 2010. 

*2. Heppe DHvan Dam RM, Willemsen SP, den Breeijen H, Raat H, Hofman A et al. Maternal milk consumption, fetal growth, an the risks of neonatal complications: the Generation R Study. Am J Clin Nutr 2011;94(2):501-509. 

* 3. Hartmann PE. The lactating breast: an overview from downunder. Breastfeed Med 2007;2(1):3-9.

469