Lácteos e saúde bucodental

A saúde bucodental é un aspecto fundamental do benestar xeral que, a miúdo, pasa desapercibido ata que xorden problemas como caries ou enfermidades periodontais. Unha correcta hixiene dental é primordial para evitar estes problemas.

Os lácteos como o leite, o iogur e o queixo tamén teñen un papel no mantemento dunha boa saúde bucodental.

A importancia do calcio e o fósforo

Os lácteos son unha fonte de calcio e tamén conteñen cantidades destacadas de fósforo, dous minerais fundamentais para a formación e o mantemento dos dentes en condicións normais. Os dentes, do mesmo xeito que os ósos, están compostos, principalmente, de calcio (hidroxiapatita cálcica), e unha inxestión adecuada deste mineral é vital para manter a súa dureza e resistencia. De feito, o déficit de vitaminas (A, D), calcio e fósforo pode ocasionar alteracións no desenvolvemento dentario e atraso na erupción.

Alta biodispoñibilidade do calcio nos lácteos

Un dos aspectos máis destacados do calcio presente nos produtos lácteos é a súa alta biodispoñibilidade. A biodispoñibilidade refírese á proporción do nutriente que o corpo pode absorber e utilizar eficazmente. No caso do calcio, presente de forma natural nos lácteos, este absórbese máis facilmente en comparación con outras fontes alimentarias; é dicir, ten unha maior biodispoñibilidade. Por este motivo, e pola súa achega de calcio (un vaso de 250 ml de Leite de Pastoreo Larsa cobre o 37,5% das inxestións diarias recomendadas de calcio), os lácteos son a principal fonte deste mineral na dieta.

Neutralización de ácidos e prevención de caries

Os produtos lácteos, especialmente o queixo, teñen a capacidade de neutralizar o pH da boca, reducindo así a acidez e creando un ambiente menos favorable para as bacterias causantes das caries. Ademais, comer queixo estimula a produción de saliva, que é a primeira liña de defensa na boca.

En conclusión, os lácteos ofrecen unha variedade de beneficios para a saúde bucodental, desde fortalecer o esmalte dental ata neutralizar o pH bucal e promover a remineralización. A alta biodispoñibilidade do calcio nos lácteos asegura que este mineral esencial sexa absorbido eficientemente, maximizando os seus beneficios para os dentes. Incorporar lácteos como parte dunha dieta equilibrada pode ser unha estratexia efectiva para manter a saúde bucodental a longo prazo.

Así, non só coidamos do noso sorriso, senón tamén da nosa saúde en xeral.

Bibliografía

  1. Telgi RL, Yadav V, Telgi CR, Boppana N. In vivo dental plaque pH after consumption of dairy products. Xene Dent [Internet]. 2013 [citado o 3 de xuño de 2024];61(3). Dispoñible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23649576/
  2. Herod EL. The effect of cheese on dental carie: A review of the literature. Aust Dent J [Internet]. 1991 [citado o 3 de xuño de 2024];36(2):120–5. Dispoñible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1877906/
  3. González Sanz ÁM, González Nieto BA, González Nieto E. Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos. Nutr Hosp [Internet]. 2013 [citado o 3 de xuño de 2024]; 28:64–71. Dispoñible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000008&lng=es&tlng=es
422