Nata, a raíña da cociña

Nata, a raíña da cociña

A nata, como derivado lácteo, é unha gran fonte de vitamina A, vitamina D, potasio e calcio, aínda que este último en menores proporcións que no leite.

Durante moito tempo, a nata só utilizouse para elaborar manteiga. Pero finalmente, ao ter en conta o seu corpo e untuosidade, valorouse como produto de gran aceptación na cociña.

Debemos ter en conta que a nata, a diferenza do leite, o iogur ou os queixos, concentra moita máis graxa e calorías, polo que debe consumirse con moderación.

Este produto non é considerado como fonte de proteínas do mesmo xeito que o resto dos alimentos do grupo lácteo, senón que constitúe unha fonte de graxas pertencente ao grupo de alimentos dos corpos graxos.

A nata é, polo tanto, a materia graxa concentrada do leite que contén un terzo da proteína e a metade da lactosa do leite, nunha pequena proporción de auga. Os distintos tipos de nata poden diferir no contido final de materia graxa. 

O contido de graxa e sólidos estandarízanse de acordo coas normas e principios do Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente (MAGRAMA), co que se obtén unha clasificación dos grupos da nata:

  • Dobre nata: > 50% en materia graxa.
  • Nata: contido graxo entre 30% e 50%.
  • Nata delgada ou lixeira: contido graxo entre 12% e 30%.

En canto ao seu contido en vitaminas, destaca a súa achega en vitamina A. Igualmente, aínda que en menor proporción, é rica en vitamina D.

Sen esquecernos da presenza de calcio, aínda que en cantidades inferiores ao leite.

É necesario evitar ou controlar o consumo de nata?

Dependendo das diferentes enfermidades de cada persoa, as recomendacións poden variar. Aínda así, hai enfermidades que evitarán totalmente o consumo de nata, crema de leite ou derivados entre as que se atopan:

  • Persoas alérxicas ao leite
  • Persoas con galactosemia
  • Persoas con intolerancia á lactosa
  • Persoas con celiaquía

Aplicacións da nata na cociña

Engadir nata a un prato supón enriquecer o seu sabor e un maior valor nutricional. A súa principal utilidade é achegar textura e sabor aos pratos e doces aos que se engade.

Podemos mellorar as receitas usando nata?

Por suposto que si! Atento a estes exemplos, Larseiro!

Non é carbonara, leva nata!

Pasta e nata é unha das combinacións que máis podes personalizar e que ademais está deliciosa.

Coce a pasta dous minutos menos para que quede ao dente e termina de cociñala xunto á nata para que emulsione ben.

Nata e tortas salgadas, fáisenos a boca auga

A base crocante con recheo cremoso combinable con multitude de produtos… Fáisenos a boca auga.

A base de toda quiche ou torta salgada é o follado, ovos e o elemento crave: A nata. Unha vez que temos a base, podemos engadir verduras, carne, atún e mesmo as sobras dalgún outro prato. Non se tira nada!

Pan caseiro tenro e crocante

A codia crocante, a miga tenra e saborosa… Queres facer ti mesmo o pan? Entón confiámosche o noso maior segredo: Engade nata á receita e lograrás un pan cunha codia crocante e unha miga deliciosa.

O ingrediente segredo da torta de queixo

Xa sexa a versión da receita ao forno ou fría, é o ingrediente que marcará a diferenza desta sobremesa. En calquera das súas formas, o ingrediente crave é a nata de  Larsa.

Que outras receitas ocórrenseche coa nosa súper nata de Leite Larsa? Cóntanos no post das nosas redes sociais!

1202