O mundo da cociña con iogur: receitas orixinais e beneficios para a saúde

Aínda que normalmente o iogur está asociado a comidas específicas na cultura occidental como pode ser o almorzo, a sobremesa, ou a merenda, a realidade é que este derivado lácteo é un alimento moi versátil que pode ser incorporado en multitude de receitas e pratos. 

O iogur non só é delicioso, senón que tamén ten un rico transfondo cultural e unha serie de beneficios para a saúde que o converten nun alimento moi interesante. Neste post, exploraremos receitas orixinais con iogur, mentres descubrimos as súas orixes e os beneficios probados para a saúde. 

Cal é a orixe do iogur?

Crese que as poboacións nómades gandeiras do Oriente Medio e os Balcáns descubriron o iogur de forma accidental ao transportar leite en bolsas de pel animal. A combinación de calor, o leite e as bacterias presentes nas bolsas levou á fermentación do leite e á obtención de iogur. 

Durante o comercio do Roteiro da Seda, a práctica de facer iogur estendeuse cara a Europa, integrándose rapidamente na alimentación diaria de culturas como a grega e a turca. Con avances na ciencia e a tecnoloxía no século XX, a produción de iogur volveuse máis controlada e comercial, ata o iogur que coñecemos hoxe en día. 

Ao longo do pasado século, comezáronse a comprender mellor os beneficios para a saúde do iogur, converténdose así nun elemento esencial na dieta de moitas persoas. O seu carácter probiótico e o seu perfil nutricional posicionárono como un alimento popular na alimentación moderna. 

Beneficios para a saúde

Os beneficios para a saúde asociados co consumo regular de iogur foron obxecto de numerosos estudos científicos. Desde un punto de vista nutricional, o iogur é unha excelente fonte de calcio de alta biodispoñibilidade, ademais de achegar outros nutrientes como a vitamina B2, B12, fósforo, potasio, vitamina A e proteínas de alto valor biolóxico. En concreto, dous iogures (equivalentes a unha ración de lácteos), cobren máis do 30% das Cantidades Diarias Recomendadas (CDR) de calcio na dieta dun adulto. 

Doutra banda, as bacterias presentes no iogur, Lactobacillus bulgaricus e Streptococcus thermophilus, son as responsables xunto aos nutrientes presentes no iogur dos seus numerosos beneficios para a saúde. O seu consumo regular axuda a fortalecer o sistema inmunitario, promove o equilibro da microbiota intestinal, axuda a mellorar o estrinximento ou a inflamación, contribúe a regular o peso corporal e a presión arterial e é un aliado na saúde ósea pola súa riqueza en calcio. Doutra banda, os intolerantes á lactosa toleran mellor o iogur que o leite, debido á presenza das mencionadas bacterias acedo-lácticas que fermentan a lactosa, reducindo así significativamente o seu contido. Ademais, recentes estudos suxiren que o iogur podería ter impactos positivos na saúde mental, ao actuar positivamente na microbiota intestinal. 

Receitas diferentes con iogur

Máis aló do iogur como almorzo ou como sobremesa, hai un mundo de receitas moitas veces descoñecidas na cultura española, pero que con todo son moi populares en países como Turquía, Grecia ou India. Algunhas receitas con iogur que che animamos a probar desde Larsa para innovar na cociña con este ingrediente son:

 

Receita salgada

Salsa de iogur como acompañamento

É unha salsa moi versátil, xa que pode servir como acompañamento de carnes, verduras, legumes… A nosa proposta é que a utilices para acompañar “kebab” ou “shawarma” caseiros, falafel, espetadas de pito tandoori, ensaladas ou verduras ao forno como a coliflor asada, toda unha delicia! 

Ingredientes:  

  • 1 Iogur Natural con Leite de Pastoreo Larsa. 
  • 2 culleradas sopeiras de cogombro picado 
  • 1 dente de allo picado finamente
  • Zume de limón 
  • Menta fresca, picada 
  • Sal e pementa ao gusto 
  • Aceite de oliva virxe extra/AOVE (opcional) 

Preparación:

  1. Nun bol, mestura o Iogur Natural con Leite de Pastoreo Larsa co cogombro relado, o allo picado, o mollo de limón e a menta fresca e revolve a man (non na batedora) ata obter unha masa homoxénea.
  2. Engade sal e pementa ao gusto e déixao repousar na neveira 30 minutos antes de consumilo.

Tip: se desexas darlle un toque de suavidade, engade unha cullerada de AOVE. 

   

Receita doce

Polos xeados caseiros con iogur e froitas

Estes xeados caseiros son unha opción saudable e refrescante ideal para aquelas persoas amantes dos xeados, pero que queren coidarse ao mesmo e ao mesmo tempo gozar da súa sobremesa favorita sen renunciar ao pracer. 

Ingredientes:

  • 2 Iogures Naturais con Leite de Pastoreo Larsa. 
  • 1 cunca (250 g) de froita (por exemplo: froitos vermellos, mango, plátano, sandía…) 
  • 1 cullerada sopeira de zume de limón 
  • Endulzante ao gusto (opcional) 

Preparación:

  1. Triturar todos os ingredientes nun procesador de alimentos ou cunha batedora manual.
  2. Repartir a mestura nun molde para xeados ou, se non se dispón dun molde específico, reutilizar os vasos dos iogures inserindo un pau de xeado no centro.
  3. Conxelar durante polo menos 4h ou ata conseguir a consistencia desexada. 

O iogur non é só un ingrediente versátil, senón que tamén é un alimento saudable con numerosos beneficios para a saúde. O consumo de lácteos recomendado ao día é de 3 porcións ao día, sendo dous iogures unha porción de lácteos, polo que consumilo cada día é unha forma ideal de coidarte mentres gozas innovando na cociña. 

901