Pódese beber o líquido do iogur? Descubre se é bo facelo ou non

Ao abrir un iogur, é común atopar un líquido transparente na superficie. Aínda que algunhas persoas refúgano, este líquido non é máis que o propio soro lácteo que se separa da fase sólida do iogur. O soro lácteo do iogur pode conter nutrientes valiosos como proteínas, minerais ou vitaminas hidrosolubles. 

Que é o líquido do iogur e por que se forma? 

O líquido do iogur é o soro lácteo que se separou da parte semisólida do iogur e non só é seguro consumilo, senón que nos achega diversos nutrientes. Este fenómeno coñécese formalmente como sinéresis. Pero por que ocorre?  

O iogur obtense transformando o leite líquido nun produto semisólido mediante un proceso de fermentación láctica. Durante este proceso, as bacterias fermentan a lactosa presente no leite, producindo ácido láctico. Este aumento de acidez provoca que se coagulen as proteínas lácteas, formando unha estrutura en forma de xel que lle confire ao iogur a súa textura característica. 

Con todo, co paso do tempo, este xel pode perder estabilidade e liberar un líquido transparente coñecido como soro lácteo. Este fenómeno denomínase sinéresis e pode ser influenciado por diversos factores, como a composición e ingredientes do iogur, as condicións de elaboración, almacenamento e transporte ou o tempo transcorrido desde a súa fabricación, entre outros. 

Beneficios do soro do iogur 

O líquido, que a miúdo se atopa na superficie do iogur, non só é seguro para o consumo, senón que tamén é beneficioso desde o punto de vista nutricional. Este soro contén distintos nutrientes como proteínas do soro (tamén coñecidas como Whey, principalmente beta-lactoglobulina e alfa-lactoalbúmina), lactosa, vitaminas hidrosolubles do grupo B e minerais como o calcio ou o fósforo, entre outros. 

As proteínas do soro son proteínas de moi alta calidade coñecidas pola súa rápida absorción. Estas proteínas conteñen todos os aminoácidos esenciais que debemos inxerir a través da dieta xa que o noso corpo non é capaz de fabricalas, favorecendo o mantemento e o aumento da masa muscular.  

Ademais, os minerais do soro do iogur, como o calcio, teñen unha elevada biodispoñibilidade, o que quere dicir que se absorben e utilizan de forma eficiente grazas á sinerxía deste mineral co resto de nutrientes do soro. Tamén contén parte das vitaminas hidrosolubles do complexo B presentes de forma natural no leite e os derivados lácteos, como a vitamina B2, que desempeña un papel crucial no metabolismo enerxético e no mantemento do sistema nervioso, entre outras importantes funcións.  

Como aproveitar o soro do iogur 

Aínda que o líquido do iogur pode achegarnos valiosos nutrientes, moitos consumidores refúgano porque lles produce rexeitamento a súa textura. Por isto, se non che gusta beber o líquido do iogur nós recomendámosche que simplemente o mestures co iogur! Ao revolver o soro novamente co iogur, asegúraste de que estás a inxerir todos os nutrientes e mellorando a textura do produto. Por tanto, a próxima vez que atopes líquido no teu iogur, lembra integralo co resto do produto para aproveitar todos os seus beneficios 😉.

292