Que vitaminas ten o iogur?

O iogur é moito máis que un leite fermentado; é unha opción deliciosa para os teus almorzos, sobremesas, merendas e receitas. Ademais de ser coñecido pola súa achega de calcio e proteínas de alta calidade, consumilo a diario pode axudarnos a cubrir as necesidades de diferentes vitaminas esenciais para a nosa saúde. Pero cales son exactamente esas vitaminas? 

Vitaminas do grupo B

Os lácteos, en xeral, aportan diversas vitaminas do grupo B, e o iogur non é a excepción. Estas vitaminas do grupo B son hidrosolubles, é dicir, disólvense en auga. 

Riboflavina: vitamina B2

O iogur, do mesmo xeito que o resto de lácteos, aporta cantidades nada despreciables de riboflavina ou vitamina B2, unha vitamina hidrosoluble do grupo B. Os lácteos son unha das principais fontes de vitamina B2 na dieta, xunto cos ovos, os cereais fortificados e algunhas verduras de folla verde. De feito, os lácteos e os seus derivados, como o leite, o iogur ou o queixo, contribúen ao 36% da inxesta diaria recomendada de vitamina B2 en adultos en Europa.  

Esta vitamina é esencial para o metabolismo enerxético, xa que axuda a converter os carbohidratos, proteínas e graxas en enerxía útil para o organismo. Tamén contribúe ao bo funcionamento do sistema nervioso e ao mantemento da pel, a visión, as mucosas e os glóbulos vermellos. A iso súmase que contribúe ao metabolismo normal do ferro, á protección das células fronte ao dano oxidativo e á diminución o cansazo e a fatiga. 

Vitamina B12

A vitamina B12, xunto co ácido fólico e outros nutrientes, é esencial para a produción de glóbulos vermellos, responsables de transportar osíxeno a todos os tecidos do corpo. Xoga un papel clave no correcto funcionamento do sistema nervioso e para manter unha función psicolóxica normal. Ademais, tamén axuda a reducir o cansazo e a fatiga.   

Como a vitamina B12 ou cobalamina só atópase en alimentos de orixe animal, consumir suficientes lácteos cada día (incluído o iogur), dentro dunha dieta equilibrada, é unha das formas máis prácticas de obtela, especialmente para aquelas persoas que seguen unha dieta vexetariana. De feito, segundo unha análise baseada no estudo NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), observouse que un maior consumo de produtos lácteos —en particular leite e iogur— asociábase cun mellor estado sérico de vitamina B12 no organismo, así como cunha menor probabilidade de presentar deficiencias. Estes datos apoian que o consumo habitual de lácteos, incluído o iogur, é clave para cubrir as necesidades desta vitamina, especialmente en persoas con risco de inxesta insuficiente. 

Vitaminas liposolubles

As vitaminas liposolubles son aquelas solubles en graxa, como a vitamina A ou a vitamina D. Por tanto, a cantidade destas vitaminas no iogur depende directamente do seu contido graxo 

Vitamina A

A vitamina A, que se atopa nos lácteos en forma de retinol, é esencial para unha visión normal. Tamén axuda a manter a pel e as mucosas en bo estado, e contribúe ao funcionamento normal do sistema inmunitario, entre outras importantes funcións.  

Esta vitamina atópase fundamentalmente nos iogures enteiros, como é o caso do iogur grego, cunha maior porcentaxe graxa e por tanto, cunha maior cantidade de vitamina A. En iogures desnatados adoita estar ausente ou en cantidades moi pequenas, a menos que estean fortificados.  

En resumo, consumir iogur a diario pode axudarnos a alcanzar as cantidades recomendadas de varias vitaminas esenciais, como a vitamina B2, a B12 ou a vitamina A (dependendo do tipo de iogur e do contido graxo), entre outras.    

559