Queixos galegos: tipos e características

Queixo San Simón, Queixo de Tetilla, Queixo Arzúa-Ulloa…En Galicia existe unha gran cultura do queixo, contando con catro variedades de queixo con Denominación de Orixe Protexida. Un tipo de certificación que celebra e protexe a orixe, o sabor e a variedade do queixo galego. 

Se es un Cheese Lover ou queres sabelo todo acerca dos diferentes tipos de queixo galego, estás no lugar correcto. Segue lendo para coñecer algunhas das variedades galegas e as súas características! 

Larsa e o queixo de Pastoreo

O queixo foi o primeiro produto elaborado por Larsa, hai case 100 anos. De feito, fomos pioneiros ao elaborar o primeiro queixo tipo Arzúa de forma profesional. Temos unha longa traxectoria queixeira e desde 1933 ata a actualidade, en Larsa ampliamos a nosa gama de queixos. 

Os queixos de Larsa están elaborados con 100% leite galego. Produtos característicos polo seu sabor e textura suave e cremosa que festexan, protexen e respectan un saber facer de case un século. 

O Queixo de Tetilla

O Queixo Galego con D.O. Tetilla é un dos queixos máis coñecidos de Galicia. Un queixo elaborado con leite pasteurizada de vaca, cunha maduración mínima de 7 días.  Caracterízase pola súa forma cónica, cóncava-convexa, causada polos embudes onde se calla o leite. 

A cortiza do Queixo de Tetilla é fino e amarelada, o seu interior é cremoso e brando e o seu sabor é salgado.

Considérase o queixo galego máis internacional e en Larsa elaborámolo coa receita tradicional que consegue un sabor espectacular. 

Perfecto en calquera momento, o Queixo Galego con D.O. Tetilla Larsa convértese no aperitivo perfecto para picotear a calquera hora, pero tamén é ideal combinado con froita ou acompañado de embutidos.

O Queixo Arzúa-Ulloa

O Queixo Galego con D.O. Arzúa-Ulloa Larsa é un produto elaborado con leite de vaca nas comarcas de Arzúa, Melide, A Ulloa e Chantada. 

Cun período de maduración mínimo de 6 días, o Queixo Galego D.O. Arzúa foi o primeiro queixo elaborado por Larsa, cuxa marca foi pioneira en elaborar o primeiro Queixo de Arzúa de forma profesional.

De aroma pouco ácido e un lixeiro punto de sal, o Queixo Galego con D.O Arzúa-Ulloa caracterízase por ser un queixo único e mantecoso cun sabor auténtico e tradicional. Canto a súa forma, o Queixo Arzúa-Ulloa é redondeado e chato cunha cortiza fina e brillante e unha pasta branca e sen apenas gretas.  No padal, o queixo Arzúa-Ulloa lembra á manteiga, cun resaibo lixeiramente picante.  

Se non sabes como combinalo, non te preocupes. O Queixo Arzúa-Ulloa combina á perfección con doce ou salgado. Próbao só, con marmelo ou con anchoas. Ideal para fundir!

O Queixo San Simón

O Queixo San Simón Larsa ou San Simón dá Costa é un queixo elaborado con leite de vaca nalgunhas parroquias de Vilalba, capital da comarca de Terra Chá. 

Un produto clásico, cuxa tradición se remonta aos primeiros poboadores de Galicia. E en Larsa mantemos a receita tradicional! 

O Queixo San Simón caracterízase por ser un queixo cun período de maduración de entre 30 e 45 días. Pasado este tempo, procédese ao afumado do queixo con madeira de bidueiro. O resultado é un queixo suave, con toques de picante, moi pouco graso, con pouco sal e aromas a bidueiro.

O Queixo de San Simón ten unha forma característica de pera, rematada cun pico no seu vértice. A cortiza é lisa, dura, brillante e de cor pardo. A pasta é semidura, cunha textura cremosa. 

En Larsa contamos con Queixo San Simón afumado cortado en taco, un produto listo para cortar e picotear, polo que o seu consumo resulta máis sinxelo. 


Estes son algúns dos queixos máis coñecidos do territorio galego. As variedades non só diferéncianse pola zona xeográfica á que pertencen, senón tamén pola forma e o leite co que foron elaborados. Ademais, debemos ter en conta o tempo de maduración do produto.

Si aínda non probaches as diferentes variedades de queixo galego; Queixo Galego con D.Ou. Teto, Queixo Galego con D.Ou. Arzúa-Ulloa ou Queixo San Simón, non esperes máis. 

Estarás a consumir un produto único e tradicional que te teletransporta ao pasado. Descobre a Quesería Larsa e explora as grandes posibilidades que ten o queixo na cociña. Queixos tan cremosos como o primeiro día!

pastoreo Larsa