Receita Larpeira de San Xoán

En Galicia, a festa de san Xoán é unha data sinalada no calendario. Unha noite máxica chea de tradicións e misterios, onde todo suma para espantar aos malos espíritos e atraer boa sorte. E na cociña non podía ser menos.

Notas de interese / Consellos

Se che sobra Larpeira, o máis recomendable é que a gardes correctamente para manter a súa frescura. Para iso, métea nun recipiente hermético a temperatura ambiente ou, se queres que dure máis tempo, introdúcea no frigorífico. Podes requentala no forno lixeiramente antes de servila novamente.

Alérxenos

Lácteos, glute, ovos.
larpeira de san juan

Que produtos de Larsa precisas para facer a receita?

Ingredientes

Para a masa:

Para a crema: 

Para decorar: 

  • 50 g azucre 
  • 1 cullerada de anís 
  • 1 ovo

Para o almibre: 

  • 50 ml de auga  
  • 50 g de azucre 
  • 50 g de anís 

Elaboración

Quenta o leite ata que estea lixeiramente morno e disolve nel o lévedo fresco. Deixa repousar a mestura ata que se formen burbullas.

Quenta o leite ata que estea lixeiramente morno e disolve nel o lévedo fresco. Deixa repousar a mestura ata que se formen burbullas.

erte un pouco de fariña sobre a mesa e coloca a masa sobre ela. Amasa durante 10-15 minutos ata que a mestura comece ter un tacto suave e unha textura elástica. No caso de que fose necesario, podes agregar un pouco máis de fariña para evitar que se pegue demasiado.

Coloca a masa nun recipiente, dándolle unha forma redondeada de aproximadamente 3 centímetros de grosor. Cobre o recipiente cun pano e deixa repousar durante aproximadamente 1 hora e media, permitindo que a masa fermente e aumente o seu tamaño.

Coloca a masa nun recipiente, dándolle unha forma redondeada de aproximadamente 3 centímetros de grosor. Cobre o recipiente cun pano e deixa repousar durante aproximadamente 1 hora e media, permitindo que a masa fermente e aumente o seu tamaño.

Vertemos o resto do leite, a casca de limón e a canela en rama nunha pota e colocamos ao lume ata que a mestura comece a ferver. Cando entre en ebulición, retiramos a pota do lume e agregamos lentamente a mestura de ovo e azucre, removendo constantemente.

Vertemos o resto do leite, a casca de limón e a canela en rama nunha pota e colocamos ao lume ata que a mestura comece a ferver. Cando entre en ebulición, retiramos a pota do lume e agregamos lentamente a mestura de ovo e azucre, removendo constantemente.

Collemos a masa xa fermentada e sobre ela facemos pequenas incisións verticais e horizontais, formando cadrados, cun coitelo. Coa axuda dun pincel de cociña pintamos con ovo batido a superficie da masa.

Traspasamos a crema pasteleira a unha manga e enchemos as incisións da masa. Prequentamos o forno a 180ºC con calor arriba e abaixo e enfornamos a nosa larpeira na parte central durante 25 minutos. Cando leve 10-15 minutos, colocamos unha lámina de papel de aluminio para evitar que se queime.

Mentres a masa enfórnase, preparamos o almibre. Para iso, quentamos a auga, o anís e o azucre nun cazo e deixamos que a mestura se reduza e tome a textura do almibre. Removemos durante 10 minutos e retiramos do lume. En canto estea enfornada, sacamos a larpeira do forno e vertemos o almibre sobre ela. Deixa que se arrefríe e a gozar!

1967