Os lácteos: Elemento clave nun almorzo saudable

Por que son tan importantes os lácteos? O leite e os alimentos lácteos son produtos esenciais nunha alimentación saudable, pola súa achega de calcio, proteínas, vitaminas e minerais. O seu consumo é especialmente importante en determinados momentos vitais como son a infancia, o embarazo e lactación ou cando nos facemos maiores.

O 99% deste calcio está no sistema óseo e nos dentes, mentres que o 1% restante atópase no sangue e nas células. Esta pequena porcentaxe localizada fóra dos ósos e os dentes é de gran importancia, xa que participa en funcións tan importantes como o latexo do corazón.

O calcio, como ves, pode achegarnos moitos beneficios para o noso organismo, pero para ter unha boa saúde e unha alimentación completa e saudable, hai que combinalo con outros alimentos típicos da nosa dieta mediterránea como podes ver a continuación.

Estás a almorzar ben?

Unha enquisa realizada pola Fundación Española de Nutrición (FEN), en colaboración co Ministerio de Agricultura Pesca e Alimentación, mostrou que o 9,4% dos adultos españois non almorza, e o 86,5% non toma un almorzo completo e equilibrado, que inclúa lácteos, cereais integrais e froitas, que a súa vez deben combinarse con alimentos típicos da dieta mediterránea, como son o tomate, os ovos, o xamón serrano, os froitos secos ou o aceite de oliva virxe extra.

Recoméndase que o almorzo achegue entre 400 e 450 calorías, máis ou menos o 20-25% de todas as calorías do día. Se empezamos o día cun almorzo correcto, é máis fácil que teñamos a enerxía necesaria para afrontar o día.

Para ter unha boa saúde é importante levar a cabo, cada día, un almorzo saudable. 

Que é un almorzo saudable?

 En que consiste o almorzo saudable? Indubidablemente debe incluír un produto lácteo, unha froita e un cereal preferentemente integral. Débese evitar incluír produtos de bolaría, xa que o único que achegan son azucres, calorías e graxas en exceso.

Un almorzo completo e equilibrado é aquel que está formado por:

  1. Lácteos: Polo seu gran valor nutricional, os lácteos deben estar presentes a diario na nosa alimentación. Unha das 3 racións diarias recomendadas debe formar parte do almorzo. Os lácteos achégannos minerais (calcio, fósforo, magnesio), vitaminas  liposolubles (A e D) e  hidrosolubles ( B2,  B1,  B6,  B12), proteínas de alto valor biolóxico,  hidratos de carbono e graxa. Para que non sexa  monótono, pódese alternar o consumo de leite co de iogures ou queixo.
  2. Cereais: Débense inxerir de 4 a 6 racións de cereais ao día e unha delas no almorzo. Sempre debemos tentar que estes cereais sexan integrais. Podes optar por cereais de almorzo tipo flocos de avea,  muesli… Preferiblemente sen azucre. O seu consumo fará que comeces o día con forza e enerxía! Outra opción moi apetecible é o pan integral que podes acompañar con infinidade de opcións.
  3. Froitas: Recoméndase tomar 3 ou máis pezas de froita ao día, e é recomendable, que unha delas sexa cítrica (mandarinas, laranxas, pomelos…) ou tropical (piña, caqui,  pomelo…) para garantir unha achega de vitamina C. A froita achéganos fibra soluble, vitaminas e antioxidantes, ademais de minerais e  hidratos de carbono. Recoméndase tomar unha ración de froita no almorzo. É importante que priorices a peza enteira, xa que che achegará máis fibra e menos azucre do que contén un zume.

Para completar o noso almorzo podemos engadir proteína mediante ovos, xamón serrano, pavo, queixo, etc. e, ademais, incluír aguacate, froitos secos ou salmón para asegurar unha achega de graxas saudables.

E non o esquezas, os lácteos (e máis de Larsa) son sempre a clave 😉

1014