O impacto do coidado animal na calidade do leite: perspectivas e prácticas sostibles

Coidar dos animais é unha parte fundamental do ADN de Larsa porque reporta beneficios case incalculables a todo o proceso de elaboración de lácteos de calidade. Dotar dunha boa vida aos nosos animais está relacionado intimamente cos nutrientes e o sabor que caracteriza a un bo iogur, un bo queixo e un bo Leite de Pastoreo. Aínda que o coidado animal é un concepto amplo, é posible determinar certas prácticas sostibles e algunhas perspectivas para aplicalo en orixe. Non perdas detalle!

Como inflúe o coidado animal na calidade do leite?

A calidade e a cantidade de leite producido por unha vaca vense beneficiadas polo coidado animal, segundo estudos como este. Un ambiente desfavorable comprobouse que era un problema directo para a calidade do leite, mentres que o coidado animal investigado e abordado desde diferentes perspectivas confirmou un efecto contrario. Aliviar a tensión, dar liberdade, coidar a alimentación e manter o espazo habitable nas mellores condicións repercuten no sabor, os valores nutricionais e, en resumo, na calidade do leite. Tamén na cantidade, pois o coidado animal mellora a resposta fisiolóxica nas vacas.

Por outra banda, o coidado animal relaciónase co bo estado da glándula mamaria. Así, o organismo da vaca responde mellor ante posibles infeccións, alteracións metabólicas ou respostas puntuais a un pico de tensión. A calidade do leite lógrase cando as vacas gozan de boa saúde e da mellor alimentación. Se se respectan estas prácticas de coidado animal, o resultado debe ser un produto libre de cheiros desagradables e sedimentos estraños. A súa composición será ideal en nutrientes como proteína, lactosa, minerais e graxas.

Ademais, o coidado animal tamén se relaciona cunha mínima carga microbiana no leite, o que é sinónimo de garantía para o consumo sen poñer o risco a saúde humana.

Prácticas de coidado animal que impactan na calidade do leite

O coidado animal pode realizarse de diferentes maneiras e por iso estipuláronse unha serie de prácticas que serven de guía ou exemplo para aquelas gandarías que queiran aplicalas.

Por exemplo, manter unha temperatura media, constante e agradable evita que a vacas sufran tensión calórica. Para isto pode optarse polo Pastoreo, onde os animais gozan de liberdade para pastar ao aire libre, alimento fresco e de calidade en días de clima favorable, sen temperaturas extremas e sen vento forte. No tempo que pasen baixo cuberta, as instalacións son fundamentais tamén para iso. Deste xeito, é recomendable coidar e conservar este aspecto nas mellores condicións.

A Universidade Británica de Columbia revelou nunha investigación que instalar cepillos automáticos e que as vacas pasen un tempo estimado de 7 minutos fregando a cabeza, o pescozo e as costas contra eles repercute na mellora da calidade de vida animal. Segundo expoñen, as vacas presentan unha necesidade de manterse limpas e así logran satisfacerse, do mesmo xeito que rascándose ao aire libre contra árbores ou superficies duras. Así alivian proídos, desfanse de pel morta e evitan a proliferación de parasitos.

O Pastoreo: coidado animal, calidade do leite e práctica sostible

Un dos métodos asociados de maneira directa ao coidado animal e que inflúe directamente na calidade do leite é o Pastoreo. Larsa basea a súa produción e a súa esencia nesta práctica histórica das gandarías galegas e que as máis de 400 que actualmente abastecen a Larsa manteñen como rutina. Con todo, a porcentaxe de vacas galegas que pastan ao aire libre a diario son moi poucas.

O Pastoreo permite ás vacas coñecer a liberdade e o pasto libre, natural e fresco. Dáse así un coidado óptimo da alimentación e a satisfacción das necesidades propias dos animais. A socialización entre elas, as horas de luz ou o descanso impactan e marcan a diferenza para conseguir Leite de Pastoreo. Con esta materia prima, Larsa elabora produtos tan icónicos como os seus Leites, Iogures e Queixos de Pastoreo.

Ademais, o Pastoreo supón unha práctica sostible xa que coida do ecosistema e a paisaxe. Co libre pasto das vacas, o terreo cumpre cos seus ciclos naturais e non se poboa con combustible vexetal, minimizando así o risco de incendios. En xeral, este método de produción non só é sostible, senón que tamén favorece a biodiversidade.

Bibliografía

http://ri.agro.uba.ar/files/download/tesis/especializacion/2018martinezluqueluciana.pdf

https://royalsocietypublishing.org/doi/pdf/10.1098/rsbl.2018.0303

https://www.ganaderia.com/destacado/cuidar-el-bienestar-animal-es-vital-para-garantizar-una-buena-calidad-de-la-leche

https://www.unep.org/es/noticias-y-reportajes/reportajes/pastoralismo-servicios-cruciales-para-la-humanidad-y-transicion

470